Wat zet je eigenlijk op je website? Niet te lang nadenken. Gewoon beginnen.
Begin
Begin bij het maken van een website bij de inhoud. Ga vervolgens je website mooi maken.
Neem even de tijd om na te denken over de boodschap die je wilt vertellen of wat je nou eigenlijk wilt uitdrukken met je website. Het handigste is een groot vel papier pakken en daar alles op te krabbelen. Schrijf en teken gewoon alles op wat je invalt.
Laat het even rusten en kijk er vervolgens nog eens naar.
Ga het dan ordenen. Waarschijnlijk heb je dan al de indeling van je website.
Pagina’s
Je hoofdonderwerpen zijn je pagina’s en alle subonderwerpen zijn dan je subpagina’s. Maak een soort samenvatting of introductie. Dit is dan de frontpage ofwel de homepage van je website.
Vaak hebben websites ook de volgende pagina’s:
- Over: een ‘Over ons’ of ‘Over de website’ pagina
- Contact: een contactformulier eventueel met telefoonnummer
En bedrijven hebben vaak de volgende pagina’s:
- Producten / diensten
- Referenties / Onze klanten
Bij een website voor een project kun je denken aan pagina’s als:
- Aankondigingen pagina
- Documenten pagina
- Actielijst pagina.
Content
Op je website kun je van alles plaatsen. Zo kun je denken aan tekst, video, plaatjes, nieuws, persberichten, aankondigingen, artikelen, peilingen, forums, etc. Hou de samenhang echter wel in de gaten. Je hebt een bepaald doel met je website. Dat kan een boodschap zijn, maar ook vanuit esthetiek is een samenhangende website mooier dan een verzamelbak van allerlei stijlen en plaatjes.
Tekst!
De belangrijkste inhoud van een website is tekst. Google gaat vooral uit van de tekst om betekenis te geven aan een website. Dus zorg voor voldoende tekst en zorg voor samenhang. Zorg dat je domeinnaam en de inhoud van je website met elkaar samenhangen en te maken hebben met het onderwerp waarop jij door Google en je bezoekers gevonden wilt worden.
Beelden zeggen meer dan woorden
Afbeeldingen zeggen soms meer dan duizend woorden. Heb je zelf mooie foto’s? Gebruik ze dan. Maar kijk wel goed naar de foto’s. Vaak zie je mensen op LinkedIn staan met een rare of onduidelijke foto. Plaats dan liever even nog geen foto! Iedereen weet dat de eerste indruk belangrijk is. Investeer wat geld en laat een foto maken door een goede portretfotograaf. Die kan zorgen voor een foto waar de sterke kanten van jouw persoonlijkheid naar voren komen.
Rechten
Bij afbeeldingen op je website moet je wel zorgen dat je de rechten hebt. Je mag niet elke afbeelding op internet kopiëren en vervolgens op jouw website zetten. Als je even zoekt, vind je vast website waar je gratis afbeeldingen kan krijgen. Probleem is dat je vaak niet zeker weet hoe het met de rechten zit. Als je dat wel zeker wilt weten, kun je beter gratis rechtenvrije afbeeldingen bij Dreamstime.com verkrijgen. Of gewoon een klein bedrag betalen voor het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen. Vaak moet je een abonnement nemen, maar er zijn ook websites waar je credits kan kopen. Voor een paar tientjes heb je dan een tegoed waarmee je enkele rechtenvrije afbeeldingen kan kopen voor gebruik op je website. Een betaalbare website met een ruime keuze in afbeeldingen is 123RF.com.
Ga er eens rustig voor zitten, maak de juiste mix van tekst en afbeeldingen en bekijk je website nog eens goed vanuit het perspectief van Google en je bezoekers. Zo dan is het nu tijd om een website te bouwen.